Andere tonen in de linkerhand
Tot nu toe heb je in de linkerhand bij elk akkoord alleen de grondtoon aangeslagen. In het akkoord D heb je links een d gespeeld en in het akkoord G heb je links een g gespeeld, enzovoorts. Je kunt echter af en toe in de linkerhand ook andere tonen dan de grondtoon pakken. Dat werkt vooral goed op de laatste tel. Je kunt de toon dan door laten lopen naar de grondtoon die je speelt op de eerste tel die daarna komt.
Alicia Keys
Laten we dat uitleggen aan de hand van Fallin’ van Alicia Keys. Hier zijn de akkoorden daarvan nog een keer:
We hebben gezien dat basnoten in dit nummer logisch klinken op de eerste en zesde tel. Je hebt daarbij op beide tellen de grondtoon van het akkoord gespeeld. Je kunt echter op de zesde tel ook andere tonen spelen dan de grondtoon, zoals de terts of de kwint. Als je gaat van Bm naar Em, kun je bijvoorbeeld op de zesde tel d spelen in plaats van b. Dat is immers de terts van het akkoord Bm. De pianopartij gaat dan als volgt klinken:
In plaats van de terts kun je ook de kwint van het akkoord spelen. Dat is dus de zwarte toets uit het akkoord. De akkoorden gaan dan zo klinken:
Je kent nu dus drie mogelijke tonen om te spelen in het akkoord Bm op de zesde tel. Je kunt daartussen afwisselen om de begeleiding levendig te houden.
Basloopje
We hebben hierboven gezien dat je in de linkerhand tonen kunt spelen die leiden naar de grondtoon van het volgende akkoord. Voor deze techniek bestaat er niet echt een term. We noemen ze hier: ‘basloopjes’ (omdat je naar de nieuwe grondtoon ‘loopt’).
Lang niet alle tonen zijn geschikt om lekkere basloopjes mee te maken. Het werkt over het algemeen goed om tonen te nemen die dichtbij de basnoot van het nieuwe akkoord liggen. dat je de niet de d speelt die vlak onder de e ligt, maar de d een octaaf lager. Dat klinkt zo:
Dit basloopje klinkt onlogisch, omdat de tussenliggende toon niet dichtbij de e ligt die je op de eerste tel speelt en daar dus niet naartoe loopt.
Je kunt het vergelijken met tussenstopjes op reis. Als je in je vakantie naar Spanje rijdt, kan het leuk zijn om onderweg nog een dagje Parijs te doen. Het ligt echter minder voor de hand om een tussenstop te maken in Kopenhagen.
Niet de nieuwe grondtoon
Hier is nog een regel voor het maken van goede basloopjes. Vermijd de grondtoon van het volgende akkoord. Stel bijvoorbeeld dat je in het akkoord Em een toon wilt spelen die leidt naar Bm. Je zou dan de kwint kunnen spelen van het akkoord, oftewel de noot b:
Je merkt dat deze versie onhandig klinkt. De reden daarvoor is dat de grondtoon van het volgende akkoord al heeft geklonken voordat het akkoord eigenlijk begint en daarmee dus al is ‘verklapt’.
Samenvattend: in een basloopje kun je het beste tonen gebruiken die dichtbij de volgende basnoot liggen, maar niet de basnoot zelf.